17 zile de libertate prin evadare

Administratia Nationala a Penitenciarelor se pare ca este mai mult preocupata de actiuni copiate de pe la altii pentru o imagine numai de ei inchipuita. In plina pandemie cu covid-19 ganditorii din Maria Ghiculeasa, mult laudati de altii, erau preocupati de clipuri motivationale cu detinutii in rol de formatori de opinie si campanii de strangere de fonduri pentru donarea de masti si bani pentru spitale ( o alta gaselnita la fel de rasuflata ca si clipul cu detinuti, poate chiar cu iz penal prin penitenciarele pe unde  unii au vrut sa iasa in fata cu aceasta campanie, nesocotind cadrul legal numai din dorinta afirmarii in fata Imparatiei) in timp ce detinutii le fugeau din puscarii si angajatii nu mai puteau de osteneala din cauza altui experiment,  girat de sindicatele centrale, schimbul in 5 ture.

Iata ca a trecut destul de mult timp si A.N.P. nu reuseste sa-si indrepte greseala , detinutul zburdand liber .

Pe 18.04.2020 A.N.P. anunta comunitatea ca nu a putut sa garanteze siguranta si ordinea publica, practic a esuat in a-si indeplini rolul.

„Sâmbătă, 18.04.2020, în jurul orei 16.15, s-a constatat că deţinutul LUPU ONOREL, în vârstă de 41 de ani, condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de Furt calificat, clasificat în regim deschis, a părăsit Secția Exterioară Movila Vulpii, aparținând Penitenciarului Ploiești”.

Asta anunta ANP . Conform prevederilor art.2 din legea 145/2019 Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate fac parte din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale statului și constituie sistemul administrației penitenciare, denumit în continuare poliția penitenciară , ceea ce inseamna ca managementul unei astfel de institutii trebuie sa functioneze precum ceasul elvetian insa, in fuga managerilor dupa bani, prin venituri proprii, siguranta detinerii a devenit o anexa la functia de incasare a cat mai multor bani. Imi amintesc si de bilanturi ale unitatilor, analize periodice strict pe tema veniturilor proprii. Si cata lumina sa ai in cap sa compari si sa starnesti concurenta intre penitenciarele din regim deschis, semideschis cu penitenciarele de maxima siguranta si inchis.

Sa mai amintim de aberatia aia de decizie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor privind selectionarea detinutilor la munca? O aberatie de decizie. Detinutii cu abateri disciplinare grave ( detinere de obiecte interzise, ex telefon mobil etc) nu pot fi folositi la munca in interiorul penitenciarului dar pot fi folositi la munca cu plata, in exteriorul penitenciarului. Ce maaaa? Care e logica? Asa si cu liderii de clanuri. In goana dupa bani siguranta se vulnerabilizeaza foarte rau. Astept un director general care sa spuna ca penitenciarele cu regim de maxima siguranta si inchis nu trebuie sa faca venituri proprii si toate cele necesare sa fie asigurare prin subventie de la Bugetul de Stat.

Asadar, a trecut destul de mult timp de cand detinutul a evadat din Penitenciarul Ploiesti si inca nu a fost prins. Cine plateste nebuniile pe care acesta le face?

Asteptam un nou caz Gorbunov pentru ca lucrurile sa fie puse in ordine in sistemul penitenciar romanesc?

Sat din Prahova, sub teroarea unui evadat. Intră în case şi ia ce vrea, iar oamenii se tem de violuri

Publicată de Stirile de astazi pe Luni, 4 mai 2020