29 Iunie- Zi de sarbatoare in sistemul penitenciar

Conform prevederilor art .197 din Legea 145/2019, se proclamă ziua de 29 iunie Ziua personalului din sistemul administrației penitenciare.

Pentru Federatia Politistilor de Penitenciare aceasta zi de 29.06.2020 are dubla semnificatie:
1. Este prima sarbatoare in sistemul penitenciar in care atarna cu greutate si responsabilitate denumire de politist de penitenciare. A fost o lupta indelungata cu factorii de decizie sa-i convingem ca este bine sa avem un nume clar definit pentru profesia noastra si nu o definitie care sa tina loc unei denumiri ( functionar public cu statut special in sistemul administratiei penitenciare).
Aceasta denumire ne onoreaza si ne obliga sa ne ridicam la nivelul statutului pe care societatea, prin reprezentantii ei, ne-a oferit-o.
Incercam , pe viitor, sa convingem autoritatile ca cel/cei care au redus valoarea normei de echipare au gresit profund si ne-au aruncat intr-o zona in care uniforma nu mai se ridica la nivelul statutului conferit de lege.
Trebuie sa intelegem ca si haina il face pe om si cred ca toti am avut prilejul sa ne comparam cu alte institutii din sistemul de aparare , ordine publica si siguranta nationala, macar atunci cand am stat umar la umar cu ocazia defilarii.
Purtam cu demnitate un nume, solicitam o uniforma pe masura.
Vremea lucrurilor de carpeala trebuie sa apuna.
Ne- am carpit cu manageri convertiti din fel de fel de profesii, ne- am carpit cu statut, ne-am carpit cu lideri convertiti din lupi ce au imbracat blana oii, ne-am carpit cu uniforma.
Trebuie sa vina vreme profesionistilor, trebuie sa avem o uniforma care, alaturi de conduite, sa ne aduca demnititatea de alta data.

2. Al doilea motiv de sarbatoare pentru Federatia Politistilor de Penitenciare este izvorata din decizia Sindicatului Iurius Iasi, care a decis sa paraseasca FSANP si sa se alature constructiei proiectului nostru.
Sindicatul din Iasi este unul dintre cele mai mari sindicate care a sustinut ani de zile FSANP, a avut constanta in decizii, oameni hotarati si seriosi care a raspuns tuturor chemarilor, batand sute de km la fiecare protest organizat in Bucuresti. Prin vocea presedintelui sau, Dorin Scarlii, revendicarile membrilor de sindicat, de la Iasi , au fost auzite in Bucuresti, fie la ANP, fie la MJ.
Venirea lor in proiectul Federatiei Politistilor de Penitenciare este un plus valoare, asa ca sunt intemeiate motivele de sarbatoare.

Dragi colegi, politisti de penitenciare, ziua aceasta este doar despre noi, despre noi si sacrificiile pe care le-am facut in tacere ani de zile.
Au fost perioade in care ziua noastra era sarbatorita prin aducerea in prim plan a detinutilor. Chiar si in aceasta zi de 29 Iunie decidentii ne obligau sa defilam pe podium cu detinutii, prin parc, la teatru, muzee etc, sa le facem meniuri speciale si sa-i servim, in timp ce colegii supraveghetori, pentru care era de fapt aceasta zi, nu aveau timp sa manance un sandvici.

Impreuna o sa aduce lucrurile la normalitate.
Ne vom bate ca aceasta zi sa fie doar despre NOI si sa simtim asta.

Asadar, dragi colegi,
La multi ani, fericire si misiuni usoare!

By Ionut

Lasă un răspuns