Analize si decizii

Guvernul Orban pregareste o OUG prin care o parte a bugetarilor vor fi trimisi in somaj tehnic.

” Premierul Ludovic Orban a declarat, la B1TV, că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care angajații instituțiilor de stat care nu sunt implicate direct în combaterea epidemiei de coronavirus și efectelor sale vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, urmând să revină la muncă după două săptămâni pentru a-i înlocui pe ceilalți care au asigurat funcționarea repectivelor instituții.

”Ne-am gândit la un mecanism relativ simplu în care împărțim angajații în două: unii vor merge la muncă 15 zile și vor asigura funcționarea, iar restul intră într-o formă de șomaj tehnic. După 15 zile, vin ceilalți care au stat în șomaj tehnic”, a explicat Ludovic Orban.

El a spus că cei trimiși în șomaj tehnic pentru două săptămâni  vor primi 75% din salariul brut de încadrare

Premierul susține că astfel se va limita și posibilitatea de răspândire a virusului. Vor fi și excepții de la această regulă, Orban menționând angajații MApN.

”Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate, măsura e deja gândită și urmează să fie implementată, restul sunt chestiuni de detalii. Va fi valabilă nu doar pentru adminsitrația centrală, ci și cea locală, pentru toate entitățile publice”, a mai spus șeful Guvernului.”

Si cum analizele se fac la nivelul tuturor ministerelor, nici sistemul penitenciar,se pare, nu va scapa. Deja avem un alt model de efectuare al turelor, cu al 5 lea schimb, deja se incearca telemunca si reducerea prezentei personalului la serviciu cu 30% din efectivul de personal. Ce nu ia in calcul Administratia Nationala a Penitenciarelor e faptul ca  , asa cum am mai spus, nu toate penitenciarele sunt la fel, sens in care nu poti impune reguli stricte pentru toti, fara sa analizezi particularitatile fiecarui penitenciar. De exemplu,  si Penitenciarului Giurgiu i s-a impus acelasi mod de lucru al turelor, insa, de ani de zile planificarea in serviciu si misiuni se fac cu incalcarea RSLD pe motiv ” lipsa de personal”, ori acum constatam ca avem personal care sa stea in schimbul 5, in administrativ, fara sa faca nimic pentru a nu intra in contact cu schimbul din serviciu si mai nou , acasa, intr-un fel de formare profesionala, in timp ce personalul planificat in serviciu este expus la maxim , prin planificarea subdimensionata in serviciu si misiuni. Efecte : oboseala cronica, efectuarea sarcinilor in mod defectuos din cauza volumului mare de munca pe unitate de timp, incordarea neuropsihica.

Normal ar fi ca planificarea in serviciu si misiuni sa se faca cu respectarea RSLD, sa se asigure rezervele necesare, apoi sa vorbim de telemunca, formare profesionala la domiciliu etc, altfel, cand sarcinile normate pentru 10 angajati sunt efectuate de unul, putem parea multi. Asa este si in alte sectoare, nu numai in operativ. La SEAP, de exemplu, cand sarcinile normate pentru 9 psihologi, 9 asistenti sociali, 14 ofiteri educatori sunt facute de 2 psihologi, 2 asistenti sociali, 5 ofiteri educatori  decizia  ca 30% din personalul existent sa nu mai fie planificat in serviciu este una gresita. La fel se intampla si in medical si alte sectoare subdimensionate.

Formarea profesionala la domiciliu prejudiciaza angajatii, cel putin 25% din sporuri nu vor fi platite in aceasta perioada. E nedrept pentru ca atunci cand angajatii sunt planificati in serviciu fac munca cat pentru cel putin 3.

Asadar, dragi decidenti, cand faceti evaluari si luati decizii, aveti curajul sa le faceti pe cele corecte ca dupa abordarea prezenta s-ar putea ca in ochii Guvernului, intro zi, in mod incorect, sa parem multi!

By Ionut

Lasă un răspuns