Angajari in sistemul penitenciar, fara concurs

Administratia Nationala a Penitenciarelor anunta ca face angajari in sistemul penitenciar, fara concurs, pe o durata limitata de 6 luni.

Alaturat aveti lista cu posturile scoase pentru incadrare, 48 posturi de medici, 47 de asistenti medicali si doar 20 pentru operativ:

Adresa ANP Posturi pentru care s-a demarata procedura de angajare temporara

Administratia Nationala a Penitenciarelor si Ministerul Justitiei s-au miscat foarte, foarte lent pentru elaborarea Ordinului de Ministru necesar incadrarilor, cu toate ca Guvernul Romaniei a dat si o ordonanta de urgenta prin care a suspendat transparenta decizionala cu scopul ca ministerele sa poata emite urgent documentele necesare pentru punerea in aplicare a Decretului Prezidential si al Ordonantelor Militare. Din lecturarea actelor mentionate anterior rezulta ca de pot face incadrari fara concurs, pe 6 luni, in perioada situatiei de urgenta. Pe 15.05.2020 iesim din situatia de urgenta, practic mai sunt 7 zile si ANP/MJ s-au hotarat sa faca incadrari. Cui servesc aceste invadrari si cine vor fi fericitii ?  Vom vedea. Interesante vor fi si procedurile de incadrare, transparenta si accesul sindicatelor la procesul de incadrare.

Suntem sceptici ca aceste posturi, cu exceptia celor din operativ, vor fi incadrate. Posturile de medici , pentru perioada nedeterminata, se ocupa foarte greu, dar pentru o perioada determinata de 6 luni. Personal cred ca toata procedura asta tarzie e o figuratie pentru a bifa o obligatie stabilita pentru sitiatia de urgenta ce tocmai se incheie. Nu este prima si nici ultima figuratie facuta in mandatele astea de la ANP si MJ.

Problema sistemului penitenciar pe zona resurselor umane ramane o problema acutizata, mai ales in lumina ultimelor pensionari in masa.

Pentru incadrarea unor posturi sunt necesare cateva conditii de baza:

– existenta postului ( vacant),

– necesitatea ocuparii lui,

– bugetarea postului.

Din moment ce cele trei conditii sunt satisfacute nu intelegem de ce nu se trece la o procedura normala de concurs, cu examen, ca sa ocupam transparent si corecr posturile necesare si sa trecem peste sarada asta care va afecta imaginea sistemului penitenciar.

Este interesant cum au fost alese aceste posturi,  pentru ocupare fara concura , avand in vedere ca la o analiza anterioara prioritare erau paza si economicul administrativ.

Concluzionand, si aceasta actiune, tarzie, e una doar de imagine , nu una care sa rezolve in mod real problema sistemului penitenciar si anume deficitul de personal.

Din pacate, in ultima perioada , asistam la foarte multa figuratie si din ce in ce mai putin la management eficient in interesul sistemului penitenciar.

By Ionut

Lasă un răspuns