Anulare concurs directori!

Cel mai controversat examen din ultimi ani este examenul care se află in desfăsurare, momentan suspendat, pentru functiile de directori de penitenciare.

Acestă divergentă intre Administratia Natională a Penitenciarelor, pe de o parte, și candidati , pe de altă parte, a fost generată de controversatul Serviciu Psihologia Personalului din Administratia Naționala a Penitenciarelor care , in timp, si-au asumat puteri peste cadrul legal care le reglementează activitatea și, spun candidatii, acționau părtinitor, stabilind practic destinul profesional.

Federatia Polițiștilor de Penitenciare a semnalat in nenumărate rânduri derapajele acestui serviciu dar până acum nimeni nu s-a aplecat serios asupra problemelor de aici.

ANP dădea semne că vrea să facă lumina, evident sub presiunea constantă pe care am pus-o, insă nu a dus demersul până la capăt, probabil de ițele incurcate găsite aici și de implicțiile care se generează, dacă mai scârmă mult.

Au fost luate unele decizii, insă, de la un punct s-a pus frână si a inceput baletul.

Rămânem consecvenți principiului ce rezidă din medicină: o cangrenă ce nu este curățată total, recidivează și poate imbolnăvi tot corpul, in cazul de fața, corpul profesional.

ANP ne-a răspuns oficial că sunt ceva probleme la SPpP , chiar a generat unele măsuri, insă refuză să ne comunice in ce măsură derapajele de la SPpP a influențat procedura de examen pentru functiile de directori de penitenciare, incercând să ne explice că nu mai pot controla , dar nici nu a sesizat pe cei in drept să verifice aceste suspiciuni rezonabile.

Fără să avem acces la informațiile la care reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor au, putem deduce simplu , raportându-ne la numărul de psihologi incadrați in Serviciul Psihologia Personalului din A.N.P. ( 7 psihologi) și numărul de testări psihologice efectuate in anul 2021 , 15.501 testări psihologice și 1.129 testări psihologice efectuate doar intr-o lună a anului 2022, mai precis in perioada 04.01-10.02.2022, că psihologii chemați din Serviciul Asistență Psihosocială incadrați pentru acordarea asostenței psihologice pentru detinuti au fost implicati la greu in procesul de testare al candidaților , incepând cu aalicarea si terminând cu interpretarea testelor psihologice, psihologii avizati din SPpP punând doar țtampila si semnătura pe avizele date de către psihologii din reintegrare socială, care nu ar trebui să aibă nicio legătura cu recrutarea de personal.

De asemenea, numărul enorm de testări psihologice, pe unitate de timp și psiholog, reclamă grave disfuncționalități in respectarea metodologiei de testare psihologică , fiind incalcate normele stabilite de către Colegiul Psihologilor din România.

Administrația Națională a Penitenciarelor refuză să sesizeze Colegiul Psihologilor din România, cu toate că este obligată să o facă, pentru a cerceta dacă acest serviciu a respecta metodologia de lucru stabilită de C.P.R. pentru că nu era străină de ce se intâmpla in loboratorul de la SPpP.

Administrația Națională a Penitenciarelor  , în procesul de selecţie a poliţiştilor de penitenciare, ar fi trebuit să garanteaze aplicarea principiilor de egalitate, merit, capacitate profesională şi de transparenţă. conform prevederilor art.12, din Legea 145/2019, Statutul polițiștilor de penitenciare, din păcate nu demonstrează că este dispusă să facă asta, sens in care , așa cum am anunțat, nu ă să lăsam ca acest demers să fie acoperit ca multe altele.

By Ionut

Lasă un răspuns