Covidut si ipoteze de weekend

Exista pana acum cateva certitudini:

1. Bacteria covid-19 exista, are un impact major in randul oamenilor, cel putin in plan psihologic,  ceea ce conduce la afectarea vietii sociale.

2. Autoritatile au desfasurat o forta incredibila,  si au alocat o resursa imensa, pentru o perioada de pace , financiara si logistica , mobilizand toata resursa medicala, politie, jandarmi, armata si alti experti,  sens in care trebuie sa constientizam ca nu e de joaca si ca trebuie sa urmam intocmai dispozitiile ordonantelor militare si recomandarile medicale si sa renuntam in a prioritiza scenariile aparute in mediul on-line cu teorii ale conspiratiilor.

Expertii romani au declaratiile lor publice si cred ca sunt cei mai avizati sa ne dea sfaturi:

” Managerul Institutului Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel, face o nouă atenţionare şi ne spune că noul coronavirus se ascunde în praf şi mizerie.

Medicul ne îndeamnă la calm şi ne roagă să nu ieşim din case nici cu ocazia sărbătorilor pascale. Cea mai mare nevoie o reprezintă nevoia de calm şi de linişte. E o bătălie foarte complicată, mai ales că acest virus parşiv se ascunde în praf şi mizerie. Am rugat autorităţile locale să spele bine străzile, parcurile pentru că acolo se ascunde virusul. Daca vom înţelege să stăm şi în casă de Paşti, atunci acea estimare, precum că după Sărbătorile Pascale am putea avea o problemă mare, ar putea fi ştearsă cu buretele.

Dacă nu înţelegem acest lucru, acest scenariu va fi probabil la vedere. Din păcate, deja Institutul (Matei Balş – n.red.) este plin şi luăm în calcul sistemul de backup şi anume relocarea pacienţilor uşori şi asimptomatici în hoteluri”

Acestea sunt certitudinile si ipotezele prin care covidut poate fi folosit si pentru rezolvarea unor lucruri care, in situatie de normalitate se rezolvau mai greu,  pot fi urmatoarele:

– dublarea alocatiilor pentru copii poate fi anulata,

– cresterea salariilor poate fi anulata,

– cresterea pensiilor poate fi anulata,

– scaderea numarului de bugetari poate fi aplicata,

– scaderea salariilor bugetarilor poate fi aplicata.

Aceste ipoteze sunt intarite de recentele declaratii ale ministrilor de finante si ai muncii care, mai direct, mai vualat, au transmis ca aceasta criza nu trebuie decontata doar de mediul privat ci si bugetarii trebuie sa simta criza si ca au in vedere mai multe ipoteze prin care sa reduca cheltuielile cu acestia.

Istoria e ciclica, din pacate se tot repeta asupra generatiei noastre si parca revad anii 2009-2010, acelasi partid, aceleasi personaje la conducera institutiilor.

In sistemul penitenciar covidut poate fi folosit pentru:

– blocarea aplicarii deciziei 51 a I.C.C.J.,

– rediscutarea standardelor de personal,

– reducerea numarului de ore suplimentare platite angajatilor.

Sunt zovonuri prin care se confirma ca valorile carierei s-au schimbat, daca pana acum toti visau sa ajunga director, director adjunct, sef de serviciu etc, acum, cei care au experienta si maturitatea varstei , nu vor sa fie decat sefi de tura. De ce,  Simplu. Pentru ca,  prin unele artificii ale legislatiei permisive, cativa ofiteri care nu au conduite deontologice, ajung sa incaseze lunar un salariu mai mare decat al directorului general, dir.gen.adj, directorilor de directii,  al sefilor sai , directori de unitati si dir.adj. cu consecinta directa in asigurarea unei pensii nedemn de mari in raport de aportul lor in sistemul penitenciar. Precizez ca este vorba doar de o grupare restransa, numita oportunisti, restul oamenilor fiind corecti si au dus greul unitatilor ani de zile, cu relele si bunele pe care le-au avut in lunga lor cariera de ofiteri de serviciu si apoi sefi de tura.

Ipoteza noastra e ca acest covidut e folosit sa indrepte si aceasta problema, dar din punctul nostru de vedere ar fi un pic incorect pentru ca din cauze punctuale se iau masuri colective. Noul program implementat turelor( ZZ -NN-ZZ-NN samd)  rezolva aceasta problema a orele suplimentare la zero insa este incorect ca oamenii sa fie supusi acestui program draconic care conduce la o stare de oboseala profunda si la o stare psihica precara.

Asadar, din punct de vedere total ipotetic, covidut poate fi folosit si in acest sens.

Intr- un razboi, ca oficialii de la o vreme  tot fac afirmatii publice ca suntem in plin razboi, sunt rapusi dusmanii dar mai cad si victimele colaterale.