Drepturi salariale uitate

 

Evident ca in aceasta plina nebunie generata de coronavirus decidentii sunt cuplati la evenimentele zilnice si au timp pentru fel de fel de fantezii ( videoclip de promovare a statului in casa, telemumca, formare profesionala la domiciliu etc) , mai putin pentru generarea unor solutii pentru asigurarea drepturilor salariale legale ale angajatilor:

1. Aplicarea Deciziei 51/2019 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
După publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei ICCJ nr. 51/2019, am solicitat  punerea în aplicare, la nivelul tuturor structurilor, a prevederilor în cauză, corelate cu Decizia CCR nr. 794/2016 referitoare la egalizarea salariilor la nivelul maxim al funcției publice existente la nivelul ordonatorului de credite.
Evident ca A.N.P. , in buna-i traditie, la inceput s-a opus, raspunzandu-ne,  in scris , ca  nu ni se va aplica aceasta deciziei. Dupa ceva incrancenari si cel mai probabil dupa ceva sfaturi in ale detensionarii, A.N.P., prin interpusi, anunta ca decizia este opozabila si politistilor de penitenciare si ca o sa inceapa demersurile , sa faca ceva. Atat. Brusc lovi covidut si totul a ingheta in zona personalului, in schimb se lucreaza neincetat la campanii de imagine pentru A.N.P. , din pacate pentru ei rezultatul a fost dezastruos, si la asigurarea drepturilor detinutilor , unde,  pe repede inainte,  s-a aprobat un O.M.J. privind marirea normei de hrana pentru detinuti, chiar inainte de sarbatorile pascale.

Cum stim ca aceste intentii nu sunt decat pentru a se trage de timp, am declansat procedura prealabila pentru castigarea in instanta a acestui drept, fiind convinsi ca asa-zisele negocieri sunt echivalentul asa-ziselor prosteli.

2. Sporul de incordare neuro-psihica, uitat si el de ani de zile, tot pe drumul negocierii.

In urma cu 3 ani am inaintat catre A.N.P. o cerere prin care solicitam acordarea sporului de incordare neuro-psihica pentru cei care lucreaza in contact direct cu detinutii cu afectiuni psihice. Ca de obicei, A.N.P. , prin Directia Juridica, s-a repezit si ne-a raspuns ca nu ni se aplica acest drept. Dupa o saptamana au revenit cu alta adresa prin care ne comunica ca au reanalizat legea salarizarii si ca ni s-ar aplica insa, pana la data curent, nicio directie din A.N.P. nu a elaborat norme de aplicare si asta ar fi motivul pentru care nu se aplica. Si de atunci, nimic, totul a fost trecut in uitare.

Intre timp sistemul penitenciar a pierdut cativa medici psihiatri pentru ca 40% , sporul de incordare neuro-psihica , e ceva, specialistii indreptandu-se catre spitalele civile care acorda acest spor.

Asadar, negocierile si dialogul social in sistemul penitenciar au inceput sa fie simulate ,singura cale palpabila in rezolvarea acestor probleme ramanand instantele de judecata.

By Ionut

Lasă un răspuns