Informații de ultimă oră!

  1. Plata orelor suplimentare pe anul 2022.

Proiectul de O.M.J. este finalizat, va intra in dezbatere publică și va fi incărcat pe site-ul M.J.

2. Plata majorării salariale de 50% pentru lucrări de excepție si misiuni speciale.

Proiectul de O.M.J. se află in transparență decizională, este incărcat pe site-ul M.J. , termenul de consultare fiind 07.04.2022.

3. Aplicarea Deciziei 51/2019

Procesul de consultare a fost incheiat, s-au făcut pași consistenți, au fost agreate solutii , urmează ca până la sfârșitul semestrului I al anului 2022 să se finalizeze.

4. OMJ privind plata unui spor pentru părintii pe timpul cât școala este in regim on-line.

Aici MJ are o mare restanță, perioada de consultare si dezbatere publică a trecut, ordinul intarzie să fie pus in aplicare.

5. Starea sistemului, caz punctual , esecul managerial scos in evidenta de Penitenciarul Giurgiu.

Penitenciarul Giurgiu este cel mai mare penitenciar din sistemul penitenciar românesc, cu peste 1500 de detinuti aflati in custodie si cu cele mai dificile categorii de detinuti( peste 400 de psihici sub tratament psihiatric, peste 100 de detinuti cu risc pentru siguranta penitenciarului, tineri, batrani, cei mai multi detinuti condamnati pe viata, cu hiv/sida etc).

Federația Polițistilor de Penitenciare a avertizat cu privire la riscurile ce derivă din caracteristicile descrise mai sus , atât pe directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, cât și conducerea Penitenciarului Giurgiu , insă toți au luat in derizoriu avertismentele si NU au făcut NIMIC pentru a preveni situatia dezastruoasă in care a fost adus Penitenciarul Giurgiu, au ascuns , s-au tratat superficial evenimentele negative care prevesteau DEZASTRU.

A trebuit să moară câțiva oameni in Penitenciarul Giurgiu și grupuri mari de deținuti să se bată cu bâte și cuțite intr-un penitenciar de MAXIMĂ SIGURANTĂ, ca să fie mișcate câteva măsuri.

Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor și directorul Penitenciarului Giurgiu au aplicat un management reactiv și nu preventiv, deși aveau pe masă informațiile necesare care prevesteau dezastru in care a fost adus Penitenciarul Giurgiu, atât din partea Federației Polițiștilor de Penitenciare , cât si din partea structurilor care gestionează informații.

Managementul de prietenie și cumetrie UCIDE!

Pentru starea gravă din Penitenciarul Giurgiu directorul general nu are nicio scuză!

A avut in timp util informatii despre managementul dezastruos al directorui Penitenciarului Giurgiu, despre deciziile gresite ale compartimentelor din cadrul ANP cu rol de sprijin , coordonare si indrumare, insa nu a luat deciziile corecte, a făcut scut in jurul vinovatilor, ” i-a albit” prin controale cu rezultate si decizii nedrepte care le-a incurajat comportamentele nepotrivite.

Penitenciarul Giurgiu, ca și alte penitenciare din sistemul penitenciar, are particularitătile lui, pornind de la structura de personal, cutumele create in cei peste 21 de ani de existență, numarul enorm de detinuti custodiati și categoria dificilă și asta trebuie să conducă la o abordare personalizată, nu generală.

Nu toate penitenciarele sunt Arad, cum nu toți angajatii cedează amenințarilor pentru reducerea la tăcere și ascunderea problemelor grave!

Penitenciarul Giurgiu are nevoie de manager performant, dinamic, flexibil, deschis la nou, la provocări , dedicat si implicat 100% si onest. Onest cu toti. Cu proprii angajati cât și cu forul superior, atunci când vine vorba de transmiterea informațiilor.

Adevărul si asumarea ar trebui să fie atribute care să-l definească pe manager, iar sacrificiul in numele echipei ii consolidează pozitia in grup, nicidecum fuga de asumare si pasarea vinei care sa-i salveze pielea.

Penitenciarul Giurgiu a avut si va avea momente sensibile , din cauză că este un penitenciar enorm, custodiază cei mai dificili detinuti, are o structura de personal vulnerabilă, 90% din agentii de pe sectiile de detinere sunt noi incadrati , care isi execută serviciul singuri, cu o experientă alarmant de mică, la fel si ofiterii din operativ, si pentru astea ai nevoie de un management preventiv, pro-activ.

In trecut Penitenciarul Giurgiu incepuse o curba asemănătoare insă la sesizarea Federatiei Politiștilor de Penitenciare , fosta conducere a ANP, a reactionat prompt, a chemat de urgenta la consultari conducerea Penitenciarului Giurgiu si a generat niste măsuri preventive eficiente si lucrurile au intrat de urgenta in normalitate.

De data aceasta a fost altfel, desi informatiile au fost transmise de catre Federatia Politistilor de Penitenciare catre directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, inclusiv in activitatea de bilant a unitatii la care acesta a participat si s-a angajat că va verifica informatiile si va genera unele măsuri, NU a făcut NIMIC.

Din contră a continuat relocarea detinutilor cu probleme in Penitenciarul Giurgiu, adunând in acest loc foarte multi detinuti problematici.

Cursele de 15-25 de detinuti, care soseau săptămânal in Penitenciarul Giurgiu , erau prilej pentru alti directori de penitenciare să-si facă curățenie prin curti și să deverseze la Giurgiu. Si despre asta a fost informat directorul general al ANP si NU a făcut nimic.

La fel de vinovat este si directorul imputernicit al Penitenciarului Giurgiu care nu a vizat decât să-si apere functia , nu si angajatii. S-a comportat cu lasitate si nu a avut curajul să spună din timp că situatia din Penitenciarul Giurgiu este intr-o stare accentuată de degradare, că angajatii sunt obositi, stresati la maxim si depăsiti de muncă si problemele care tot sunt in crestere.

A stat doar drepti in fata ANP-ului, care apreciază mai mult obedienta decat competenta si si-a lasat oamenii descoperiti, i-a expus riscurilor deosebite.

Giurgiu a avut si are solutii, nu are in schimb conducere care să unească echipa si care să implementeze solutii tehnice.

Au preferat să conducă singuri, fără să tină cont de părerile oamenilot tehnici, cu experientă și normal ar fi ca ei să fie cei care să isi asume esecul, nu să caute și să inventeze vinovati.

Angajatii Penitenciarului Giurgiu nu au fost consultati pentru decizii, nu au fost chemati in sedinte pentru analize, managementul a fost guvernat de arogantă unor oameni care cred că le stiu pe toate și starea actuală este cel mai bun feedback pentru ce stiu si pot.

In ultima săptămână reactivitatea directorului general fată de situatia din Penitenciarul Giurgiu a creat multă incordare neuro-psihică si oboseală profundă in rândul angajatilor unitătii, intr-o saptămâmă fiind dispuse:

  1. Interventii la nivelul secțiilor de detinere , la 4 dimineata, impreună cu Jandarmeria Giurgiu,
  2. Activitati , ca exercitii de forta, in camerele de detinere, cu aproape tot efectivul de ofiteri, pentru intervalul 8-10 , zi de zi, pentru un interval ce va tine intre 1 lună si 3 luni,
  3. Interventii la nivelul sectiilor de detinere, incepând cu 4 dimineata, cu colegi din alte 3 penitenciare din jurul Penitenciarului Giurgiu.
  4. Extractii de detinuti si redistribuirea lor in alte penitenciare din sistem etc.

Putea fi totusi altfel, dacă cei in drept isi făceau treaba cu profesionalism si la timp.

Insă acum măsurile sunt dure si alarmante, poate chiar sub nivelul alarmant in care se afla Penitenciarul Giurgiu, și toate astea pentru că cei care aveau obligatia să facă, nu au făcut la timpul potrivit, ori din pasivitare, ori din neștiința.

Un exemplu graitor de pasivitate, sau nestiința este scos la iveala de ultimul incident major petrecut Sâmbata aceasta la curtea de plimbare, când un grup mare de detinuti s-au bătut cu bâte si cuțite, initiatori fiind 2 detinuti pe care Penitenciarul Giurgiu i-a trimis pe cursă pentru a preveni astfel de incidente dar pe care ANP i-a relocat in Penitenciarul Giurgiu la scurt timp.

Administratia Natională a Penitenciarelor pune in slujba directorului general un aparat impresionant care să-l consilieze și să-l informeze in luarea deciziilor:

  • Directia Siguranța Detinerii si Regim Penitenciar( si pentru exemplul dat Compartimentul transfer detinuti nu isi face treaba cu profesionalism),
  • Directia Prevenirea Criminalitatii si Terorismului in Mediul Penitenciar,
  • Directia Economic Administrativă etc

Informatiile au fost si sunt, dar din pacate sistemul de management prevede ca doar un singur om, la nivel central, si un singur om, la nivel de unitare, ia decizia si pune in functiune actiunile preventive, sau reactive.

In caz de succes acestia se impăunează cu recunostințe, normal ar fi ca tot aceasi, in caz de esec, să isi asume consecintele, atâta timp cât nu vor să impartă responsabilitatea deciziilor.

Nici amenintarile directe, sau indirecte, nici presiunile directe, sau indirecte, nu ne vor determina să nu ne aparăm oamenii si să nu scoatem la lumină adevarul!

Sistemul penitenciar trebuie să aibă un audit pe management, preventiv, nu reactiv, pentru ca niciun penitenciar din România să nu mai ajungă in situatia in care Penitenciarul Giurgiu a ajuns in ultimele 3 luni!

Ministerul Justitiei, Administratia Nationala a Penitenciarelor si administratiile locale ale penitenciarelor trebuie să asigure integritatea corporală si să protejeze viața propriilor angajăti , dar si a persoanelor private de libertate!

Pot face asta?

Ne interesează si ne ingrijorează !!

By Ionut

Lasă un răspuns