Intalnire de lucru intre conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor si Biroul Executiv al Federatiei Politistilor de Penitenciare

  • Intalnire de lucru intre conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor si Biroul Executiv al Federatiei Politistilor de Penitenciar

In data de 23.07.2020, Federatia Politistilor de Penitenciare a raspuns invitatiei adresata de catre directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, pentru discutarea unor aspecte de interes pentru sistemul penitenciar.
Intalnirea s-a desfasurat la A.N.P. in sala de festivitati de la et.7, pentru a se respecta masurile de distantare sociala, toti participantii purtand echipamente de protectie.
Federatia Politistilor de Penitenciare a fost reprezentata de:
Mogildea Ionut- presedinte,
Patric Ghebaru- prim-vicepresedinte,
Chilarasu Razvan,Grigoroiu Adrian si Crucieru Lucian in calitate de vicepresedinti si Deleanu Valentin- secretar general.
Administratia Nationala a Penitenciarelor a fost reprezentata de:
– directorul general,
– directorii generali adjuncti si directorul DEA.
Discutiile s-a desfasurat pe parcursul a doua ore si au vizat:
1. Relatia angajator- Federatia Politistilor de Penitenciare- recunoasterea ca partener de dialog , stabilirea procedurii tehnice de colaborare.
Directorul general al ANP saluta aparitia Federatiei Politistilor de Penitenciare si argumenteaza ca ne recunoaste calitatea de parteneri de dialog social chiar prin faptul ca FPP a fost invitata de catre conducerea ANP la dialog , fiind cel mai bun exemplu ca recunoastem aceasta federatie, asigurandu-ne de mediere , acolo unde punctual sunt probleme, iar prin presedintele federatiei , va legatura si le rezolvam puctual.
Pentru viitor se vor transmite toate documentele si spre FPP.
2. Stadiul aplicarii Deciziei 51/2019 a ICCJ.
– exista un grup de lucru care incearca sa transpuna in practica pronuntarea, cand grupul finalizeaza , va fi informata si FPP.
3.Abordarea ANP vis a vis de cresterea normei valorice a echipamentului si a calitatii acestuia.
– aceasta a fost adusa la valoarea stabilita si pentru celelalte institutii de aparare, ANP a colaborat cu un institut cu care a colaborat si MAPN pentru realizarea unor caiete de sarcini care sa conduca la o calitate buna a echipamentului. Dupa ce se intocmesc aceste caiete de sarcini se va trece la licitatie. ANP a trimis o adresa in unitati cu privire la purtarea corecta a echipamentului , pentru ca in unele cazuri au aparut exagerari negative( tricouri scrise cu alb, galben, portocaliu, etc, pantofi galbeni, steme ce nu sunt aprobate etc) si e posibil sa apara si probleme de natura penala. Se accepta echipamente apropiate de formele stabilite prin OMJ, oamenii isi pot procura echipamente, dar sa fie atenti la detaliile legale. Tricourile deja achizitionate cu inscrisuri pe piept si cu stema neaprobata pot fi purtate doar in interiorul penitenciarului, aceasta abordare este acceptata pentru ca de mult nu a mai fost practicata o politica de corecta de echipare si angajatii si-au luat echipament de unde au putut.
Valoare financiara e cea din Decembrie 2018, asa e cadrul legal, dar daca s-ar fi aplicat o valoare la zi aceasta ar fi scazut pentru ca MAPN a facut multe achizitii si valoarea de referinta a scazut.
4 Abordarea ANP cu privire la plata sporurilor pe timpul co.
Sunt sentinte si castigare si pierdute, ANP inclina sa dea asa cum au solicitat sindicatele, s-a cerut un punct de vedere si de la Ministerul Justitiei , in calitate de ordonator principal de credite si se pare ca abordarea va fi favorabila.
5. Abordarea ANP fata de art.109 din legea 145/2019 privind sprijinirea tuturor fpss in achizitionarea sau construirea unei case.
ANP este de acord cu aplicarea, a facut proiectul de OMJ si l- a inaintat la Ministerul Justitiei pentru semnare.
6 Formarea profesionala.
In contextul actual de covid este foarte greu sa aduni oamenii, se gandeste o forma on-line.
7. Proceduri pe achizitii.
O parte din produse se achizitioneaza prin BAGR, o parte nu pot fi achizitionare decat descentralizat din motive de oportunitate.
8 Propunerile de acordare a majorarii salariale de 50% pentru dir adj este de competenta directorului general si se discuta in sedinta consiliului de conducere in prezenta reprezentantilor sindicali.
9. Echipare generala.
Se va face o echipare etapizata, ANP va planifica asta.
10. Depasirea plafonului de 3% pe ore suplimentare, sunt cazuri cum e la Iasi si Giurgiu unde , din cauza multiplelor instante, a numarului si categoriilor de ppl , lipsei de personal, se fac mult ore.
ANP nu a dispus directorilor sa nu se faca ore suplimentare peste 3% pe unitate, cadrul legal stipuleaza acest procent pe sistem, insa a cerut fundamentari serioase acolo unde se depaseste acest procent. Daca exista motive reale de depasire, nu- i problema, sa nu existe depasiri din alte motive.
11 . Lipsa acuta de specialisti.
ANP a constatat ca aceasta este o problema reala si trebuie sa gandeasca o politica de resurse umane serioasa. Exista probleme pe medical,reintegrare, logistica( fochisti, electricieni, instalatori) .
In toamna incep schimbarile din functii, mutarile si in paralel se lucreaza pentru demararea incadrarii din sursa externa pentru ca sunt bani si sa nu se piarda.
12. Relatie tensionata intre directorul Penitenciarului Targsor si presedintele sindicatului.
Directorul este la curent cu unele aspecte, opineaza pentru normalitate si punctual va media.
Vicepresedinte federatiei , care este si presedintele sindicatului local, militeaza pentru normalizarea relatiei , afirmand ca relatia s- a imbunatatit. De asemenea doreste sa mentina o stare de normalitate pentru ca interesul membrilor de sindicat primeaza.
13. Penitenciarul Iasi, alocare de fonduri pentru demararea lucrarilor la corpul A.
S-au alocat bani pentru reexpertizare, pentru ca erau unele suspiciuni ce au fost confirmate, s-au alocat bani pentru intocmirea documentatiei tehnice necesare, anul viitor se va demara lucrarile si va fi redat in folosinta.
14. Fisele posturilor din operativ nu sunt exclusiv pe posturi ci sunt facute pentru a acoperi aproape toate functiile de executie din operativ. Trebuie profesionalizate si individualizate si functiile din operativ.
Dga – e un ideal spre care tinde si sdrp ul insa structura actuala de personal nu poate face posibil acest lucru in prezent. Daca un agent de pe sectie isi ia concediu de odihna, sau recuperare , trebuie inlocuit cu alt agent , poate din foisor sau alt post, si asta implica anexa la fisa postului . Nu poti face anexe peste noapte si de aceea este aceasta abordare in operativ.
15 Transferul ppl catre Penitenciarul Giurgiu sa fie atent gestionat, s-au inceput lucrarile de modernizare a camerelor pe sectiile E1 si E 9 si nu mai este spatiu suficient unde sa fie mutate ppl pentru asigurarea frontului de lucru.
Dga – o sa aiba in vedere acest aspect, mai ales ca in contextul actual al covid sunt deja cateva penitenciare de unde si unde nu se mai pot transfera.
16 Exceptarea punctului de lucru sere de la Penitenciarul Giurgiu de la obligativitatea suspendarii activitatii din motive covid, pe motiv ca ppl de la acest punct de lucru, care se afla in camp, nu interactioneaza cu nimeni. In plus veniturile proprii sunt necesare pentru renovarea camerelor de detinere si imbunatatirea conditiilor de munca iar contractul actual cu beneficiarul, care are investitia din fonduri europene ar putea genera complicatii.
Dg- masurile covid se aplica cu severitate tuturor, singurele exceptii acceptare cu greu au fost pentru niste puncte de lucru care activeaza in zona umanitara si care sunt bine izolare. Nu e cazul la Giurgiu, s- a vorbit cu beneficiarul si acesta a confirmat prezenta unor civili in cadrul punctului de lucru care ansambleaza serele, detinutii indeplinind doar munca necalificata.
17. Adresa /interpretarea ANP/MJ cu privire la imposibilitatea decontarii caselor prevazute cu terenuri, achizitionate de catre fpss.
FPP opineaza ca acest noua aspect nu a fost prevazut , sau intuit , nici de catre beneficiari, nici de catre angajatori si decizia de a nu deconta creaza mari prejudicii angajatilor care au contractat cedite ipotecare. Propunerea federatiei este de a se gasi solutii si din perspectiva acrelor notariale care certifica ca avansul platit de fpss este considerat avans prin care s-a achitar terenul aferent locuintei.
Dg- va numi un grup de lucru format din specialisti DCEAN si DEA care sa analizeze si din aceasta perspectiva.

Acestea au fost subiectele propuse, pentru a fi discutate , de catre Federatia Politistilor de Penitenciare, apreciem initiativa Administratiei Nationale a Penitenciarelor de a ne invita la o prima discutie.
Avem convingerea ca printr-o comunicare asertiva putem gasi solutii acceptabile pentru toate partile.

By Ionut

Lasă un răspuns