Intalniri de lucru

In această zi Federația Polițistilor de Penitenciare a fost prezentă și a participat la:

I. Ședința on-line dintre conducerea ANP- conducerile unitătilor subordonate si presedintii federatiilor reprezentative , unde s-au discutat:

1.    Implementarea măsurilor necesare din perspectiva contextului COVID – 19;

– Au fost consultati toti directorii de penitenciare cu privirea la situatia covid din unitate ( materiale necesare, situatia testarilor si vaccinarilor, relatia cu DSP, masuri la nivel local si propuneri pentru planul de masuri). Toti directorii au facut informarile necesare, in marea lor majoritate au raportat ca nu au probleme deosebite.

2.     Abordarea priorităților acționale ce vor fi avute în vedere, în perioada imediat următoare, raportat la campania de vaccinare;

Se va tine legatura cu comitetul national de coordonare a vaccinerailor si se vor gasi solutii de prioritizare pentru sistemul penitenciar.Au fost facute unele propuneri pentru imbunatatirea relatiilor cu DSP si fiecare director a prezentat cum a reusit sa imbunatateasca situatia pe plan local.

3.      Alte aspecte de interes.

Au fost promovate la nivel de MJ trei OMJ-uri( specialistul de clasa, 75% pentru activitatea in zilele de sambata si duminica si 50% majorare pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale) si se asteapta semnarea lor,Bugetul ANP este unul bun , nu sunt probleme,Concursuri- sunt garantii ca acestea vor continua, vor fi scoase la concurs si functiile de conducere.Solicitare din partea conducerii ANP catre sindicate in vederea consolidarii relatiilor si de sprijin.

Expunere din partea Federatiei Politistilor de Penitenciare:

Sistemul penitenciar trece printr-un moment dificil, cei cu experienta, din cauza declaratiilor politice, care prevestesc schimbari legislative, s-au pensionat, cei care nu au varsta suficienta pensionarii stau prin medicale, colegii tineri nu au experienta necesara, sens in care este important sa strangem randurile si sa ne facem cat mai bine treaba, cu demnitate,Sunt multe conduceri noi, cu ofiteri tineri si cu putina experienta in management, acestia trebuie invatati sa fie mai flexibili, diplomati si sa tina aproape de oameni,Directiile de specialitate trebuie sa isi joace rolul activ, sa indrume si sa coordoneze, in ultimele actiuni de transfer intre penitenciare nu au gestionat bine situatia si avem:Penitenciare dezechilibrate, cu mai multi angajati decat detinuti,Penitenciare sufocate de activitati,Detinuti transferati din timpul scolarizarii care fac mari probleme penitenciarelor de destinatie etc.

II. Intalnire de lucru intre conducerea DSDRP- conducerea Penitenciarului Giurgiu si sindicatele locale, pe tema evenimentelor recente din aceasta unitate.

La intalnire, din partea ANP, a participat directorul DSDRP, inlocuitor al dga care a avut intalniri cu doua plutoane, ocazie cu care angajatii si-au exprimat nemultumirile, urmata de o intalnire de 2 ore cu conducerea unitatii si liderii sindicali. Situatia prezentata este:

In urma mutarilor intre unitati, pentru echilibrarea procentului de ocupare a capacitatii de cazare, obligatie asumata de Romania la CEDO, Penitenciarul Giurgiu a devenit o unitate foarte dificila, cu multiple incidente, cele mai grave fiind petrecute in ultima saptamana , cand in cadrul a doua evenimente, trei agenti au fost agresati fizic de catre detinuti.Penitenciarul Giurgiu custodiaza aproximativ 1640 detinuti din care:400 cu tratament psihiatric,120 rsp,40 hiv/sida,Cei mai multi dpv,Cei mai multi rms,Tineri,Rms, ri,.rsd, rd.

Gradul de ocupare al Statului de functii este de doar 74% .

Operativ- 80%

Dea-53%

SEAP- 51%.

Lipsa de implicare a directiilor de specialitate din ANP a permis ca unii directori de penitenciare sa isi faca curatenie in curte si sa deverseze la Giurgiu toti detinutii cu probleme care, odata ajunsi la Giurgiu au inceput sa genereze probleme si avem:

detinuti transferati la Giurgiu in timpul scolarizarii care au intrat in refuzuri de hrana pentru revendicarea dreptului la educatie,Detinuti bolnavi psihic, sau cu tratament cronic,Detinuti agresivi care faceau grave probleme in penitenciarele de unde au fost transferati,Grupuri de detinuti care se agresau intrei ei in penitenciarele de unde au fost transferati,Lider marcanti ai clanurilor.

Cam asta este profilul detinutilor care au fost transferati la Giurgiu in mare reorganizare.

Conducerea Penitenciarului Giurgiu si conducerea organizatiilor sindicale au cerut ANP lucruri de bun simt:

Anp sa isi joace rolul activ si sa nu mai permita astfel de decizii, sa creeze echilibru intre unitati, nu doar raportandu-se la capacitatea de cazare ci si la profilul unitatii, resursa umana si logistica, misiuni etc.Transferarea detinutilor care au fost luati de la scoala la penitenciarele unde acestia erau inscrisi,Tranaferarea din Penitenciarul Giurgiu a unor lideri care mobilizeaza masele, fiind greu sa gestionezi 1640 de detinuti, cu un efectiv scazut de cadre si fara experienta,Transferarea unor detinuti din categoria rsp, sectia de profil fiind depasita cu mult , iar o parte din rsp au fost cazati pe sectii de regim inchis si rms.

Solicitarile de la Giurgiu sunt rezonabile, menite sa puna capat escaladarii rensiunii care se afla atat in randul angajatilor cat si al detinutilor.

In curs de o saptamana trei agenti sunt batuti de catre bolnavii psihic , totusi e cam mult si tragem un semnal de alarma catre ANP- daca nu se genereaza urgent masuri concrete, lucrurile se agraveaza si mai rau.

Concluzia noastra pentru intalnirea de la Giurgiu- a fost un debriefing , oamenii si-au mai externalizat trairile, nu se intrevad sanse pentru masuri palpabile si corecte in raport de toti angajatii sistemului penitenciar.

By Ionut

Lasă un răspuns