Istoria nu se uita niciodata!

Sindicatul „Fraternitatea „Giurgiu, a luat fiinta in anul 2006 si de atunci reprezinta interesele membrilor de sindicat. Vremurile in care sindicalismul s-a nascut si in sistemul penitenciar au fost foarte grele pentru cei care incercau sa aiba alta optiune sindicala decat cea impusa de angajator, in speta, cel care a impus prin decizie scrisa infiintarea unei organizatii sindicale unice in sistemul penitenciar fiind chiar directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, magistrat Emilian Stanisor. Ciudat, nu?  Cativa , care aveam curajul sa gandim altfel decat impunea sistemul la acea vreme , vreme grea , de tranzit dupa un sistem militar rigid , am constientizat ca stapanii sistemului nu doreau sa piarda controlul asupra oamenilor si prin forta au confiscat acest instrument al democratiei in sistem, acest instrument ce poate crea , cat de cat , un echilibru intre vointele decidentilor si necesitatile, sau putintele oamenilor. Si pentru ca istoria poate fi probata prin documente sau relatari ale celor care au trait vremurile, noi avem dispozitiile scrise ale directorilor generali ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor , Emilian Stanisor si Binisor , prin care ordonau directorilor de penitenciare sa infiinteze de urgenta comitete de initiativa care sa constituie filiale ale unui sindicat national ce deja se nascuse in taina in aparatul central si care deja avea constituita o conducere formata din directori de directie, presedinte fiind numit colonelul Vasilache, directorul Directiei Reintegrare Sociala din Administratia Nationala a Penitenciarelor. Si , exact ca la revolutie, in haos si incertitudine generata controlat, se aseaza cel mai bine bazele unei pseudo-democratii, sefii din aparatul central, pe firul scurt si prin adrese , ce au fost tinute departe de ochii oamenilor, au confiscat sindicatul oamenilor si l-au pastrat pentru ei, pentru cei care detin putere oferita de functiile oficiale. Si acum imi amintesc o adresa trimisa de generalul Binisor directorilor de penitenciare, in numele directorului general magistrat Emilian Dtanisor,  scrisa in sensul asta, pe care il redau , din memorie,  cu aproximatie:

” demilitarizarea sistemului penitenciar a fost impus de curentul european sens in care aparitia organizatiilor sindicale va fi o realitate. Pentru bunul mers al sistemului penitenciar directorii de unitati vor numi comitete de initiativa care vor forma grupari sindicale. Membrii acestor comitete se vor deplasa de urgenta la Administratia Nationala a Penitenciarelor iar cheltuielile ocazionate de aceasta deplasare vor fi decontate de unitate”. Am redat cu aproximatie dintr- un document semnat de generalul Binisor.

In Penitenciarul Giurgiu alegerile „democratice” s-au desfasurat in atelierul de productie si ofiterul desemnat sa iasa presedinte a iesit cu un numar de 208 voturi dintr-un total de participanti de 160.

Asa s-a nascut o  MARE minciuna! Un organism democratic numit sindicat ce trebuia sa apere angajatul simplu de abuzurile angajatorului si a sefilor cu porniri dictatoriale, ce nu puteau renunta la metehnele cazone. Dar ce sindicat sa te apere cand sindicatul era tot al lor?  Imi amintesc vremurile cand mergeam la presedintele de sindicat sa reclam un abuz si eram certat si de presedinte si de seful reclamat. In scurt timp cativa ne-am dat seama ca nu era decat masa de manevra si simpli cotizanti, cotizanti pentru unele actiuni dorite de conduceri si care trebuiau finantate de sindicat.

Asta a fost momentul in care am decis sa ne rupem si sa formam un sindicat independent , asa a luat fiinta Sindicatul Fraternitatea Giurgiu. Si vremurile nu au fost usoare pentru ca sefii nu doreau dezertari din organismul creat de ei , care sa-i deserveasca si cu care sa tina oamenii in lanturi. In scurt timp a inceput vanatoare „dezertorilor” si infierarea lor, pentru ca trebuia sa fie data o lectie pentru ceilalti, cu scopul de a-i descuraja sa ii urmeze pe „dezertori”. Am rezistat si toate aceste lupte ne-au intarit. Daca astazi in ochii unora parem urati este si din cauza „cicatricilor” care ne-au fost produse in luptele avute in 14 ani de existenta ca sindicat independent. Cum veste s-a dus repede in sistem, in paralel, sau poate chiar mai devreme, alti oameni au rupt lanturile robiei si au creat sindicate independente. Am auzit unii de altii, un rol activ au avut sindicatele din Craiova , Targu Jiu si altele, si ne-am dat mana si asa a aparut Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, federatie independenta de angajator, constituita prin alianta sindicatelor independente.

Pe scurt, pentru colegii mai noi din sistem, este un scurt rezumat la ceea ce a fost si este miscarea sindicala in sistemul penitenciar.

By Ionut

Lasă un răspuns