„Libertatea este necesitatea inteleasa”

Solicitare materiale de protectie

Hartiile te protejeaza de  raspundere dar nu te protejeaza de bacterii, oamenii din prima linie au nevoie de masti, manusi, halate de protectie si mai putin de hartii. In stilul guvernamental , toti anunta in media ca au situatia sub control, au specialisti, materiale cu duiumul si expertiza, toti se declara public pregatiti insa, imediat dupa declaratii, apar faptele care confirma intotdeauna ca uneori vorbe nu inseamna nimic. Toti am fost martori cand presedintele, premierul , ministrii si alti experti declarau sus si tare ca sunt pregatiti, ca au profesionisti dedicati , materiale si toti suntem martori cum rand pe rand spitalele cad, specialistii dedicati fug care incotro apuca, iar adevaratii profesionisti care raman la datorie se plang ca nu au un minim de materiale.

Credeti ca sistemul penitenciar iese din tiparele si linia transmisa de partid?

Din comunicatul emis presei de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor rezulta tot ce guvernantii au declarat cu putin inainte ca spitalele si specialistii sa cada unul cate unul . Avem de toate, proceduri, specialisti dar mai ales materiale de protectie.

Din pacate realitatea lor nu coincide cu realitatea noastra. Din discutiile avute cu directori de penitenciare, directori adjuncti economic, presedinti de sindicate,  care lucreaza in unitatile penitenciare , rezulta ca nu toate sunt tocmai in regula, astfel:

– avem personal insuficient in paza, obozit si uzat psihoemotional,

– avem personal medical, inclusiv medici, putini si deja obositi,

– avem psihologi putini care sa lucreze cu detinutii,

– avem psihologi de resurse umane , care sa lucreze cu personalul propriu, in aceasta perioada, putini si in unele penitenciare deloc,

– avem materiale de protectie sanitara foarte putine si in unele cazuri deloc samd.

Noi cei din unitati am inteles rapid pericolul la care suntem expusi , am inteles si putinta unitatilor si de aceea acest lucru ne-a unit si impreuna am reusit sa luam in prima faza materiale de igiena si dezinfectie,  sperand ca autoritatile sa se miste , pe ragazul oferit de noi , si sa achizitioneze tot ce este necesar. Evident ca nu s-a intamplat chiar asa si inca ne batem in adrese.

Ca si in sistemul medical, din cauza incertitudinilor si a instabilitatilor decizionale unii angajati s-au pensionat in graba,  la aflarea vestii despre o ordonanta care suspenda pensionarile si demisiile pentru angajatii din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, asa ca am ramas si mai putin, unele functiile vacantate prin pensionare fiind si functii unice.

Administratia Nationala a Penitenciarelor emite adrese dupa adrese, decizie dupa decizie totul cu scopul declarat de lupta impotriva lui Covidut. Din pacate unele decizii si adrese, de importanta maxima pentru atingerea scopurilor propuse , nu sunt sustinute de realitate. A avea, nu e tot una cu avem. Declararea ca avem tot ce ne trebuie nu e reala. In unitati oamenii nu au toate minunatiile normate prin adrese. Nu au masti de protectie, nu au manusi, nu au halate, nu au dezinfectanti, iar directorii economici ba nu au bani, ba nu au proceduri si uite asa ca avem adrese , dar nu avem materiale suficiente. Din PC 1 si pana pe sectii tot personalul trebuie sa fie dotat de catre angajator cu masti, manusi si,  unde trebuie , cu halate. Invitam decidentii din aparatul central, sfatuitorii lor si cei care si-au dat acordul pe toate masurile astea, inclusiv schimbarea programului de munca al schimburilor , sa vina si sa bage cateva ture cu noi, in conditiile impuse de ei , ca norma de timp, odihna si cu echipamentele existente la data curenta in unitati.

Adresele nu tin loc de bani sau materiale de protectie, acordati sprijin real conducerilor de penitenciare prin alocarea de bani si materiale, adrese cu pareri putem face toti.

Cel mai mare dusman al omului, cel mai mare factor de vulnerabilizare in aceasta perioada este starea de disconfort psihic , si oamenii sunt foarte tensionati din cauza schimbarii bruste a programului de lucru si a lipsei materialelor de protectie. Multi sunt speriati de ce se intampla in spitale si se tem sa nu avem si noi „fenomenul Suceava”.

Profesor doctor Veronica Lazar, profesor de microbiologie si imunologice , spune ca unii dintre cei mai expusi oameni la contactarea covoid-19 sunt oamenii care sufera un disconfort psihic pentru ca acestia au sistem imunitar scazut, nu se hranesc si nu se pot odihnesc bine din cauza stresului.

Calea catre reusita in aceasta lupta cu acest dusman invizibil  este consensul , intelegerea reciproca, nu impusa, declararea starii de fapt si nu cosmetizarea ei, pentru ca doar o evaluare corecta a posibilitatilor iti asigura o previziune buna a actiunilor.

” Este adevărat că trebuie să ne supunem unor reguli restrictive, dar înțelegându-le rostul, ar trebui să ni le asumăm; cineva, cândva, dădea o scurtă definiție a libertății: ,,Libertatea este necesitatea înțeleasă!”

Solicitare materiale de protectie

By Ionut

Lasă un răspuns