Linișajul mediatic, arma cu doua tăiusuri!b

 

Zilele acestea mass-media , cea de opoziție sau acoperitā , s-a concentrat un pic pe ministrul justitiei, Cātālin Marian Predoiu, urmare a unei greseli în exprimare.

Părerea noastrā este cā este omeneste sā gresesti, nimeni nu este perfect, și nu știm cine face mai mult rău cauzei, cel care a făcut o greșeală, într-un context interactiv, sau presa care , dornicā de senzațional , rostogoleste afirmația ministrului, dându-i un înțeles periculos.

La un post de radio, ministrul justiției, în cadrul dialogului interactiv, a afirmat despre o persoanā cā ar fi fost achitatā, în fapt aceasta fiind în curs de judecatā.

Dupā ce și-a dat seama de gresealā a emis un comunicat public prin care s-a explicat și și-a cerut scuze public, fiind unul dintre puținii miniștri cu astfel de abordări.

După cum mulți am constatat ministrul justitiei este o persoană careia ii place să nu fie in lumina reflectoarelor, aparând foarte rar in discursuri publice, media fiind foarte scăzută in raport de ceilalți miniștri.

𝗖𝗼𝗺𝘂𝗻𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗲𝘀ă

” În data de 18.01.2023, în cadrul emisiunii „Piața Victoriei”, difuzată de postul „Europa FM”, am făcut o afirmație eronată pe care doresc să o corectez, de asemenea, public.

În cadrul dialogului pe care l-am avut cu moderatoarea, am afirmat că soțul doamnei Giorgiana Hosu a fost achitat în cadrul unui proces, în realitate procesul nefiind definitiv judecat.

Eroarea comisă a fost fără intenție, de bună credință am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil, nu am verificat în prealabil informația pe care o aveam din surse neoficiale.

Îmi asum confuzia creată involuntar pe care o regret și prezint scuze publicului. Precizez că aparatul ministerului nu are nicio responsabilitate în vehicularea acestei informații eronate, culpa îmi aparține în întregime pentru că nu am verificat informația parvenită din surse neoficiale.

Bineînțeles, doresc să reafirm principiul independenței justiției, pe care l-am respectat în toată activitatea mea.

Cătălin Predoiu
Ministrul Justiției”

 

Cruciada domnului ministru al justiției , Catalin Marian Predoiu, în numele imaginii instituției ministrului justiției, s-a dovedit a fi arma cu doua tăiușuri care, de aceasta data, a lovit chiar bratul lung al imaginii instituționale la care domnul ministru tine foarte mult.

Nefericita întâmplare ne îndreptățește, în numele angajaților sistemului penitenciar pe care ii reprezentăm , să amintim unele evenimente și decizii care au schimbat soarta și cariera ofițerilor de penitenciare.

Domnul ministru al justiției, Marian Cătălin Predoiu, nu este la primul mandat de ministrul al justiției, fapt ce a pus sistemul penitenciar, în speța angajații din penitenciare, în relație cu domnia sa și , cum mandatele au fost multe și lungi iar evenimentele într-un astfel de sistem sunt multe, au fost și decizii care au schimbat radical destinul profesional al polițiștilor de penitenciare, membrii ai organizațiilor sindicale.

Succint , amintim câteva cazuri , din trecut și recente, care au fost ținta unor linsajuri mediatice, orchestrate chiar din interiorul sistemului penitenciar si, in unele cazuri, se aude că au fost generate chiar de la curtea ministerului, in ” lupta elefantilor” sistemului iar efectul este că suferă mai mult „iarba” , ca element de victime colaterale. In toată această scenarită, promovată intens pe la televiziuni de partid, deciziile ministrului justitiei erau previzibile, ” actorii” scandalurilor știind sensibilitatatea ministrului justiției fată de ” scandalurile” promovate in presă și de aici reacțiile erau doar o chestiune de timp.

Fără sa se gândească o clipă la soarta și cariera ofițerilor de penitenciare, ministrul justitiei, a intrat in jocul sforarilor de la curte și a sacrificat, în numele IMAGINII, conducerile Penitenciarelor Craiova, Drobeta Turnu Severin și recent Giurgiu, fără o minimă cercetare, mergând pe mana sfătuitorilor , care, în cele mai multe cazuri, profită de circumstanțe și isi fac jocurile personale.

Istoria a arătat ca acești colegi ai noștri au fost în mod nemeritat sacrificați doar ca cineva sa se arate apărător de imagine, iar ca dovadă stau pronunțările instanțelor de judecată favorabile polițiștilor de penitenciare.

Justiția divină functionează și ne arată că toți suntem supuși greșelilor însă diferența este data de intenție, prejudicii și disponibilitatea de a te angaja să repari greșeală.

Dacă am gândit la fel ar fi trebuit ca noi, organizațiile sindicale, să ne mobilizam în ample proteste și să cere demisia de onoare, în numele apărării imaginii institutiei dar, așa cum am precizat anterior , e omenește să greșești.

Poate această intâmplare nefericită crează moment de reflexie pentru toți și in cazuri sensibile, generate cu rea credința in media, vom vedea mai departe decât câinele care mușcă și ne uităm si către cel care il ține de lanț.

 

Este uimitor să constați, ca și în cazul domnului ministru Marian Cătălin Predoiu, cum toți uitam câte lucruri importante a făcut un om și cât de repede sărim să ii cerem capul celor care până mai ieri erau aplaudați pentru tot ce a făcut.

Fā o mie de lucruri bune și greșește o singura datā ca sā iei dai seama câți susținători ai!

Linșajul mediatic încă funcționează și cei care au puterea să ia decizii , sunt foarte ușor manipulați.

Speram să apucăm ziua in care destinele noastre profesionale să nu mai fie la indemâna politicienilor, să fim lăsați să ne facem treaba, departe de jocurile lor politice.

Uneori și sistemul penitenciar pare doar o jucărie in mâna unora, angajații privind uimiți și curioși jocurile de-a: uite directorul, nu e directorul, uite un director general, va mai fi directorul general după evaluarea de sfârșit de an, lucruri ce nu fac bine sistemului penitenciar.

By Ionut

Lasă un răspuns