Măsuri in fortă pentru sistemul penitenciar!

Ceva se intâmplă in sistemul penitenciar, nu ne este chiar clar, nu ni se comunică, intuim, insă nu există o comunicare deschisă și reală cu partenerii de dialog social, știm chestii și decizii date punctual pentru anumite penitenciare, nu ni se comunică clar ce se intâmplă in sistem, care este starea care determină măsuri in forță și heirupiste, peste noapte, procesul consultării fiind anulat, parcă războiul din Ucraina ii inspiră și pe conducătorii noștri, dar totusi , noi nu suntem in război.

Onest este ca măcar reprezentanților angajaților să li se comunice ce freamătă sistemul de sunt necesare abordările in forță.

Uităm prea repede de sacrificiul, efortul enorm al oamenilor care in vreme de furtună au trecut corabia pe ape tulburi, timp de 2 ani de măsuri draconice generate de pandemia covid.

Cum răsări o rază de soare si corabia pare că e trecută de furtună, abordarea ANP este alta:

” Am trecut de perioada de relaxare, lucrurile trebuie să revină la normal, să punem piciorul pe acceleratie și să ne apucăm de muncă”!

Ceeeeeee?

Păi, până nu de mult, aceleași personaje elogia sacrificiul, devotamentul, dăruirea pentru riscurile la care angajații sistemului penitenciar s-au supus si efortul enorm pe care l-au depus.

Acum că a apărut o rază de soare, brusc s-a schimbat perceptia, a fost de fapt o perioadă de trândăvire in care angajații s-au relaxat de fapt?

Ceva ciudat se intâmpla in această perioadă in sistemul penitenciar si ANP nu comunică onest.

Ceva ne spune că atunci când elefanții se bat, de fapt este distrusă iarba.

In data de 30 03 2022, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor a dispus , astfel:

Pentru detensionare stăriii de spirit in sistemul penitenciar si cunoasterea problemelor detinutilor, incepand din data de 31.03.2021, pentru o perioada ce va tine intre 1 lună si cel mult 3 luni, aproape toți ofițerii din sistemul penitenciar, in frunte cu directorii unitătilor , in echipe, vor merge zilnic in camerele si spatiile unde au acces detinutii, in intervalul orar 8-10, pentru a fi indentificate problemele detinutilor cât și starea de spirit.

Tot de maine trebuie sa se dea valoare proceselor verbale de vulnerabilitate , să se intocmeasca in mod corect si să se aplice masurile necesare remedierii problemelor identificate.

Urmează și o perioadă de controale in unități.

Tot de azi , corpului de control al Ministrului Justiției , a transmis Administratiei Nationale a Penitenciarelor un material in care sunt prevăzute unele masuri dispuse de către ministru , cu termene de aplicare:

  1. Actualizarea documentelor programatice operative al unitătilor penitenciare. Termen de implementare 6 luni, incepand de azi.
  2. Punerea in aplicare a sanctiunilor cu izolarea stabilite pentru detinuți, pentru că multe se prescriu și nu isi produc efecte. Termen – 6 luni. In fapt si detinutii sunt prejudiciati pentru că , indiferent de ce ar face , nu pot fi propusi spre recompensare, sau scosi la muncă, pentru că sanctiunea nu e aplicată ca să poată curge timpul necesar pentru o propunere de recompensare.
  3. Documentele de infiintare a punctelor de lucru să fie serios intocmite si actualizate. Termen – 1 luna.
  4. Distribuirea tratamentului psihotrop să se facă conform procedurii, făra abateri.

După cum curg măsurile si dispozițiile pare că sistemul stă să se prăbușească si este nevoie de un management autoritar, in fortă , cu amenințări și intimidări ai celor care indrăznesc să isi dea cu părerea despre oportunitatea unor măsuri.

Ceva se intâmplă și nimeni nu comunică onest!!

By Ionut

Lasă un răspuns