Subiectul cel mai dezbătut și de interes in aceste zile este reforma sistemului de pensii.
Nu mai este un secret, periodic, politicienii ies la rampă, urmare a angajamentelor din campaniile politice, cu acțiuni de inlăturare a ” pensiilor speciale” , pe care tot ei și le-au creat.
Ca să creeze confuzie, dar ca să se și prefacă că fac, dar fără a indeplini obiectivul asumat in campania politică, in acte normative, dar și in declarații publice, amestecă pensiile speciale( ale primarilor, parlamentarilor, judecătorilor etc) cu pensiile de serviciu ale angajaților din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională ,astfel că aceste demersuri, cel puțin până acum, au fost declarate neconstituționale.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, sub acoperirea PNNR, pentru mecanismul de Redresare și Reziliență, dorește o reformă profundă a sistemului public de pensii ( fiecare ministru care a fost a vrut reforma lui) și, cu sprijinul PSD , a demarat procedura , intocmind in acest sens o Notă de fundamentare care a fost trimisă pentru avizare ministerelor de resort.
Până acum avem:
-poziție pozitivă initiativei ,de la Ministerul Dezvoltărilor Publice și Administrației,
-poziție de opoziție de la MAPN si MAI( respect pentru miniștrii care ințeleg importanța sistemului de apărare, ordine publică si siguranță națională),
– SRI și MJ inca nu au răspuns inițiativei.
Ca o situație ciudată, se pare că PSD, prin ministrul Marius Budăi, atacă PNL, prin faultarea prim-ministrului Nicolae Ciucă, care este pensionar militar.
Rămâne de văzut dacă un ministru pune la punct un premier și dacă SRI se va impune in această dezbatere.
Ministrul nostru incă nu a avut reacție, sau nu o știm noi, insă ii reamintim că și destinul politiștilor de penitenciare, care se află in curtea domniei sale, este influențat major de această inițiativă!