Norma de hrana incorect platita

Din 15 Martie 2020 a fost decretata stare de urgenta pe tot teritoriul Romaniei. Masurile, obligatiile si interdictiile ni le-au tot reamintit toti, le visam,  insa, despre drepturile angajatilor nu prea se mai pomeneste nimic, s-a asternut o asa liniste ca ma face sa ma gandesc la vorbele din batrani ; si acum imi vine in minte doar una: ” somnul natiunii naste monstrii”.  Dar ce liniste sindicala s-a asternut! Inca nu ma pot obisnui cu ea dupa taramboiul din mandatul lui Tudorel, canici nu casca gura sa articuleze o fraza ca si era luat din toate partile. Nu ca ii plang de mila, doar compar mandatele cu actiuni si inactiuni sindicale. O fi de bine, o fi de rau, timpul ne va demonstra, dar parca si sindicalismul asta de cumetrie a devenit pe culori.

Asadar, nimeni nu vrea sa observe ca politistilor de penitenciare nu li se acorda , nu bonusuri pentru perioada asta grea, ci doar ce li se cuvine de drept. Astazi despre norma de hrana ce trebuia sa fie, de la dara de 15 Martie si pana la data de 15 Mai 2020 cu 5 ron pe zi mai mare.

Hotararea Guvernului nr. 1474/2009, privind norma de hrana ce se acorda institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala prevede:

In temeiul art.108 din Constitutia României, republicată, al art. 6 alin. (2), al art. 11 alin. (2) și al art. 12 alin. (2) din Legea nr. 257/2007 privind hrănirea, echiparea, asigurarea medicală, precum și cu tehnică, produse și materiale de resort a personalului din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, pe timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. –

Se aprobă Normele de hrană, pe plafoane calorice și categoriile de personal pentru care se acordă, ce se aplică în instituțiile publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională pe timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, prevăzute în anexa nr. 1.

Art. 2. –

Se aprobă Norma specială de hrană pentru persoanele reținute și prizonierii de război, prevăzută în anexa nr. 2.

Art. 3. –

Se aprobă Normele de înzestrare cu tehnică și materiale necesare hrănirii, ce se aplică în instituțiile publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională pe timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, prevăzute în anexa nr. 3.

Art. 4. –

(1) Structura normelor necesare hrănirii se stabilește în mod unitar de Ministerul Apărării Naționale și se aprobă prin ordin comun al conducătorilor instituțiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, în condițiile legii.

(2) Structura normelor de înzestrare cu tehnică și materiale necesară hrănirii se aprobă prin ordin de către conducătorii instituțiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, în condițiile legii.

Art. 5. –

Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

În concret, având în vedere că a fost instaurată starea de urgență începând cu data de 15 martie, norma de hrană cuvenită polițiștilor este reglementată de un alt act normativ, respectiv Hotărârea de Guvern nr. 1474/2009 pentru aprobarea normelor de hrană şi a normelor de înzestrare cu tehnică şi materiale necesare hrănirii, ce se aplică în instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională pe timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Conform celor precizate anterior , structura normelor necesare hrănirii se stabileşte în mod unitar de Ministerul Apărării Naţionale,  pe durata stării de urgență, sunt acordate două norme de hrană, norma nr. 1 și norma nr. 8, care în urma calculelor efectuate e de 39 lei pe zi, față de 34 lei cât e prevăzut pentru perioada stării de pace,rezultand o diferenta restantade 5 ron.

Pentru perioada 16 Martie – 14 Mai 2020, polițiștii de penitenciare trebuie să primească 5 lei în plus la norma de hrană pentru fiecare zi calendaristică.

Evident ca ANP/MJ trebuia sa se miste si sa faca si ceva norme de aplicare ca sa fie transpus in practica acest drept. Dar cine si cand? Din presa afla cum se felicita pentru felul in care au luptat cu covidut. Probabil acum calculele sunt pe ceva grade de chestor si pe simulari de pensionari ca mandatul politic e scurt si , dupa cum stim, la vremuri noi, oameni noi.

 

By Ionut

Lasă un răspuns