Nu ne lăsăm camarazii in urmă!

Dacã pentru personalul în activitate lucrurile sunt cât de cât acceptabile , prin majorarea salarialã de 10% acordatã bugetarilor, dublatã de mãsura cresterii soldei de grad, ce mai mare pe care o cunoaștem, despre care unii afirmã cã i se datoreazã exclusiv premierului Ciucã, fãrã sã aibã acces la informațiile care validezã interventiile unor reprezentanți sindicali, dar mai ales ai unor ofițeri de prestigiu din cadrul asociațiilor cadrelor militare în rezervã și retragere, situația camarazilor noștri aflați în rezervã și retragere/pensionari militari, nu este una acceptabilã sens în care azi , 10 Decembrie 2022, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, am dat curs invitatiei Ligii pentru apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari, condusã de către domnul general de brigadã (r) ,Nicolae Gropan, care a reunit la Palatul Parlamentului, Camera Deputaților, sub tema : ” Drepturile cetățeanului în uniformã din România între teorie și practicã „, parlamentari, reprezentanți ai instituțiilor statului, reprezentanți ai Uniunii Europene, magistrați, militari, profesori universitari, reprezentanti sindicali și cei ai structurilor asociative din Sistemul de Apărare Ordine Publica și Sigurantã Naționalã.

 

Singurele organizații sindicale care au răspuns ordinului de chemare al camarazilor militarii au fost Confederația Sindicala Cartel Alfa și Federația Polițiștilor de Penitenciare, apreciind cã nu este corect sã ne lãsãm camarazii în urmã , pentru cã impreunã am dăruit ani de viatã , slujind aceasta tarã sub sub jurãmânt, semnând un contract cu țară în acest sens, simbol pe care actualii politicieni nu îl pot înțelege .

 

Jur credintã patriei mele România,

Jur să-mi apăr țară chiar cu prețul vietii,

Sã respect legile Tarii și regulamentele militare,

Așa să-mi ajute Dumnezeu !

 

În cadrul întâlnirii , generali în rezervã și ofițeri de rang înalt ai Structurilor de Apărare ale României , reprezentanți ai Casei de Pensii, ai SRI, SIE, STS , MAPN etc au prezentat amplu evoluția Sistemului Național de apărare al Țării, indicând deciziile politice și responsabilii de situația actuala în care a ajuns Armata României, dar și celelalte instituții din domeniul siguranței națională.

În urma analizelor și discuțiilor s-a convenit ca princialul obiectiv al acestei alianțe sã fie abrogarea imediatã, prin OUG sau initiativã legislativã a are. 40 din OUG 57, are. IIV din OUG 59/2017, are. 41 și 84 din OUG 114/2018 și OUG 130/2018 care au creat inechități sociale.

De asemenea, un obiectiv îndrăzneț, dar asumat , este sindicalizarea armatei, pe modelul armatei germane, în așa fel încât și militarii sa fie reprezentați, sens în care lideri sindicali cu experimenta vor oferi suport.

 

 

Întâlnirea s-a finalizat prin semnarea unui Act Manifest, care va fi înaintat către Președintele României , care este și șeful CSAT, premierului României, miniștrilor de resort, președinților Camerei Senatului și Camerei Deputaților, prin care se vizează:

  • indexarea corecta a pensiilor militare,
  • înlăturarea discriminărilor,
  • reintroducerea sporurilor pentru medalii și ordine militare, care sa fie adăugate la pensii, fără sa fie plafonate la nivelul maxim al salariului în plata, ci sa se adauge peste,
  • introducerea unei sume compensatorii la pensionare, în principal pentru militarii din teatrele de operațiuni, sub forma de retã viagerä, în cuantum de 1000 / lunã.

În perioada următoare urmeazã sã se stabilescã și alte întâlniri pentru proiectarea planului de acțiuni.

By Ionut

Lasă un răspuns