Oamenii sfințesc locurile!

 

Cei care vor să facă , găsesc soluții, cei care nu vor sau nu pot, găsesc scuze.

Cred că toti cei care lucrează in sistemul penitenciar simt că există o presiune enormă pentru extinderea spațiilor de cazare, anul 2024 fiind termenul limită până la care România trebuie să asigure spațiul legal pentru fiecare persoană incarcerată in sistemul penitenciar, iar Instrucțiunea nr. 1 a ministrului justiției, unică in istoria sistemul penitenciar, este instrumentul care pune cea mai mare presiune pe factorii decidenți, dar care generează si cele mai mari eforturi pentru tot personalul sistemului penitenciar. Acum că are si altă directie, e o altă discutie, dar eforturile personalului sistemului penitenciar sunt considerabile.

In aceste condiții se văd adevărații manageri, vizionarii, acum se cerne grâul de neghină, fiind cunoscut faptul că unii directori doar sunt pe funcții, alții si fac.

Astăzi este despre echipa de management a unui penitenciar pe care il observăm de multă vreme, care comunică bine in media și care chiar face lucruri.

TIMISOARA!

🎙Conferința de presă a directorului Penitenciarului Timișoara, 27.01.2023📹

Astăzi, 27.01.2023, comisar de poliție penitenciară Liviu Ștefăniță MARICA – directorul Penitenciarului Timișoara a susținut o conferință de presă având ca subiect înființare punct de lucru cu cazare permanentă în localitatea Săcălaz pentru persoane private de libertate custodiate de Penitenciarul Timișoara.

În vederea folosirii persoanelor private de libertate cărora li se aplică regimul deschis la activități productive, a fost înființat un punct de lucru unde aceste persoane sunt cazate în exteriorul locului de deținere, în spații special amenajate de agentul economic în colaborare cu Penitenciarul Timișoara.

Este un demers pilot inițiat conceptual în luna martie 2022, de conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, constând în relația contractuală dintre penitenciar și un agent economic, cel din urmă punând la dispoziție spații de cazare pe cheltuiala proprie pentru persoanele private de libertate custodiate în regim deschis, care muncesc în cadrul acestei firme.

La nivelul Penitenciarului Timișoara contractul este semnat pentru un număr de 84 de locuri de cazare.

Prin executarea pedepselor privative de libertate se urmărește formarea unei atitudini corecte față de ordinea de drept, față de regulile de conviețuire socială și față de muncă, în vederea reintegrării în societate a deținuților.
Prin urmare, un plan important al reabilitării și reinserției sociale este reprezentat de munca prestată de persoanele private de libertate, Penitenciarul Timisoara fiind permanent preocupat de implicarea unui numar cât mai mare de detinuti în activități productive și în identificarea unor mecanisme care să sprijine efectiv reintegrarea sociala a detinutilor si reducerea ratei recidivei.

În medie 624 de persoane private de libertate (din efectivul total de 935) sunt folosite la activități lucrative în interiorul și exteriorul locului de deținere:

· 248 persoane private de libertate desfășoară activități lucrative în interesul locului de deținere la sediul unității și la cele 3 locații exterioare;
· 254 persoane private de libertate desfășoară activități productive remunerate în exteriorul locului de deținere cu supraveghere;
· 118 persoane private de liberatte prestează activități productive remunerate în exteruiorul penitenciarului în regim deschis fără supraveghere, având obligaţia de a reveni la locul de cazare după terminarea programului;
· 4 deținuți desfășoară activități de voluntariat în regim deschis fără supraveghere

Demersul întreprins de Penitenciarul Timișoara se aliniază celor mai recente recomandări ale Parlamentului European referitoare la sistemele penitenciare și condițiile din închisori potrivit cărora statele membre sunt încurajate să elaboreze instrumente pentru a sprijini revenirea deținuților la activitatea profesională prin identificarea oportunităților de ocupare a unor locuri de muncă, în raport cu nevoile din regiune.

Dincolo de consecințele pozitive ale implementării acestui demers, pe termen lung, subliniem faptul că, pe timpul cazării în spațiul exterior așezământului de deținere, nu este neglijat principiul individualizării executării pedepsei privative de libertate. Personalul contribuie, în egală măsură, la cunoașterea, monitorizarea și sprijinirea deținuților, în condiții nediscriminatorii, cu respectarea programului de muncă. Astfel, deținuților li se asigură accesul la activitățile și programele recomandate în Planul de evaluare și intervenție educativă și terapeutică, potrivit nevoilor și resurselor identificate ca urmare a evaluărilor de specialitate.

Mulțumim tuturor reprezentanților mass media prezenți astăzi la conferința de presă.”

Așadar, felicitări echipei de conducere dar și oamenilor din Penitenciarul Timisoară, care fac posibile aceste lucruri.

Pentru viitor ne vom face un obicei ca in articolele de weekend să scoatem in evidența si lucrurile pozitive ale penitenciarelor care indrăznesc să iasă din anonimat.

Managementul inseamnă și decizii curajoase care uneori implică și riscuri, dar astfel de abordări crează și diferențe

By Ionut

Lasă un răspuns