Sa faci ce zice popa, nu cum face popa

Ordonantele militare se executa, nu se discuta, nu se interpreteaza pentru restrangere sau extindere, se aplica asa cum sunt dispuse,  pe tot teritoriul Romaniei , de persoane fizice si juridice, asta spuneam intr-un articol anterior.

Din pacate constatam ca in penitenciare regulile sunt altfel aplicate, chiar daca lupta declarata e a tuturor impotriva lui covidut.

Administratia Nationala a Penitenciarelor chiar a vrut sa transmita un mesaj dur pentru cei care nu respecta regulile stabilite prin decrete prezidentiale si ordonante militare folosind, pentru impact mediatic, detinutii care cereau cetatenilor liberi sa stea in case si sa reziste , cum rezista ei in celule, ca altfel va fi nasol de ei si ajung la parnaie.

In practica ce constatam? Contrar mesajul transmis,  detinutii nu prea stau prin celule , au chiar o libertate mai mare decat cetatenii liberi , astfel ca:

– detinutii au voie sa stea in aer liber in grupuri de 50-70 de persoane , in functie de cati sunt cazati pe o sectie de detinere ( cetatenii nu au voi in afara casei in grupuri mai mari de 3 persoane si pentru motive de subzistenta),

– detinutii pot practica activitati sportive in aer liber in grupuri echivalente ca numar grupurilor de plimbare ( 50-70),

– detinutii merg la frizerie si isi fac siesta( persoanelor libere le este interzis acest lucru),

– bisericilor din penitenciare le sunt permise slujbe cu participare a cinci enoriasi , detinuti,  sau cati sunt intro camera de detinere ( in comunitate bisericilor le-au fost interzise slujbele cu participarea enoriasilor),

– detinutii bagati in izolare preventiva 14 zile le este permis sa iasa zilnic din camera , 1-2 ore, pentru a se plimba in aer liber( oamenilor din comunitate le este interzis acest lucru, sunt sanctionati si , in functie de circumstante,  li se intocmesc dosare penale)  etc.

Aceste masuri impuse de Administratia Nationala a Penitenciarelor,  prin interpretari proprii a ordonantelor militare,  pot produce efecte negative. De o perioada constatam ca ori colegi , ori/si detinuti , sunt introdusi in izolare, in ultima perioada cu gramada si tot mai des.

Daca A.N.P. nu schimba rapid regulile putem avem o situatie foarte neplacuta , cu foarte multi colegi in izolare si cu altii obositi de la atatea ture.

Solicitam Administratiei Nationale a Penitenciarelor sa reevalueze cele consemnate mai sus si sa constate daca sunt in acord cu ordonantele militare si daca sunt eficiente.

Pana la noi dispozitii ii indrumam pe colegii nostri sa respecte dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici, sa informeze unitatea in timp util , daca au intrat in contact cu un confirmat ,sau suspect de covid, sau daca au simptome specifice