Sedinta a consiliului de conducere din ANP

Sedinta a consiliului de conducere din ANP

In data de 14.10.2020, in intervalul 9.00-10.14, a avut loc sedinta consiliului de conducere din ANP, participanti fiind membrii consiliului, sefii sectoarelor de activitate si federatiile reprezentative, subiectul fiind interpretarea adresei Ministerului Justitiei nr. 5504/12.10.2020, referitoare la plata corecta a salariului in timpul concediului de odihna, adresa din care rezulta lipsa de asumare a reprezentantului Ministerului Justitiei fata de un drept pe care il apreciem legal, dar care se acorda in mod defectuos si produce prejudicierea angajatilor sistemului penitenciar. Scopul intalnirii a fost consultarea cu privire la acest subiect, inca de la debutul sedintei reprezentantii ANP comunicand ca nu se va lua o decizie in cadrul acestei intalniri, ci se va determina un punct de vedere.
Aproape in unanimitate participantii au opinat ca trebuie sa se acorde acest drept in mod legal, asa cum instantele au consimtit.
S-a facut o analiza temeinica, plecand de la cazuri castigate, 58 definitive, 38 in prima instanta, cazuri pierdute, 7 in prima instanta si 13 definitiv, impactul bugetar si implicatii de sistem.
Pozitia Federatiei Politistilor de Penitenciare a fost:
– sa se acorde si retroactiv, de la nasterea dreptului,
– sa se acorde tuturor angajatilor sistemului penitenciar, ca si in cazul acordarii sporului de concedii de studii, chiar daca exista principiul de drept ca o pronuntare se aplica doar partilor din prococes, pentru a nu crea demotivare si frustrare in randul colegilor.
Consultarea a fost ampla, s-au discutat toate aspectele, conducerea ANP are toate datele si sustinerea ca sa isi asume pozitia corecra, de acordare a acestui drept.

De asemenea, a mai fost discutat pe scurt situatia din sistem privind masurile anticovid.
Pozitia Fedetatiei Politistilor de Penitenciare a fost:
– programul in 5 ture e unul draconic, genereaza tensiuni si oboseala, directorii trebuie sa fie flexibili , sa sprijine angajatii, nu sa-i vaneze si sa-i bage in comisii de disciplina ca ii surprinde cu masca in barba, sa fie toleranti si diplomati in aceasta perioada de incordare,
– sa se asigure materiale igienico- santitare, dupa normative si in fapt, nu doar in acte,
– sa se faca o prelucrare reala a normelor, nu doar semnarea de tabele pentru acoperire, nevoia fiind de intelegere a actului normariv, nu de a produce dovada de acoperire a sefilor.
Cam astea au fost.
Asteptam cu interes pozitia si decizia finala a conducerii ANP.

By Ionut

Lasă un răspuns