Sindicalism de cumetrie

Rolul si importanta existentei sindicatelor se evidentiaza in momente dificile , critice chiar pentru membrii organizatiilor sindicale; in vreme de „pace” toti parem la fel. Sindicatele au fost constituite pentru apararea si promovarea drepturilor si libertatilor membrilor sai, din pacate, cu timpul multe s-au redus doar la activitati de divertisment, prime si sindicalism de cumetrie.

Mai mult ca oricand, in aceasta perioada vocile greilor din sindicate ar trebui sa rasune , sa fie echilibrul dintre nevoia angajatorilor si nevoia angajatilor, dar din pacate aceste voci nu se mai aud. Tac; si tac suspect de profund in timp ce oamenii isi striga naduful prin unitatile patriei.

Mai mult, constatam ca site-urile organizatiilor sindicale care pana mai ieri erau cele mai critice s-au transformat in canale de comunicare ale decidentilor, in portavoci ale binelui neimpartasit de angajati.

In centrul de comanda a transmiterii”binelui” din Maria Ghiculeasa s-a stabilit intre conducerea ANP si conducerea centrala a sindicatelor ca este bine pentru noi sa:

– muncim in cinci schimburi,

– sa avem parte de un fel de telemunca, mascata intr-un fel de formare profesionala,

– sa nu mai fim consultati ci doar informati,

– sa executam orbeste , nu sa gandim si sa ne spunem punctul de vedere , sub amenintarea noilor modificari ale Lg 145/2019, facuta prin Decret prezidential si ordonante  militare prin care angajatorul poate demite din functie, poate delega, detasa, schimba raporturile de serviciu, te poate baga si scoate unilateral in si din concediu de odihna, te poate chema la serviciu sau te poate baga in recuperari,  in mod ilegal , si asta nu o spunem doar noi , o spune si Avocatul Poporului prin adresa nr. 6398/10.06.2020 , prin care sesizeaza Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la faptul ca Ordonanta Guvernului nr. 36/2020 si Decretul Presedintelui Romaniei nr. 155/2020  aduc atingere prevederilor art. 1, alin.5,  coroborat cu cele ale art.14 din Constitutia Romaniei, privind principiul securitatii juridice in componenta referitoare la calitatea legii.

Asadar, nu suntem singurii care ne incapatanam sa credem si sa afirmam ca drepturile si interesele salariale ne sunt grav incalcate in aceasta perioada , ca suntem redusi la tacere sub amenintarea directa a demiterii din functii, schimbarii raporturilor de serviciu, detasarea, delegarea etc, dar mai grav este sa constatam ca toate aceste demersuri ale angajatorilor sunt girate prin consens sau noncombat de catre sindicatele centrale .

1. Programul la 5 schimburi cu o frecventa de Z Z-NN-ZZ-NN …a fost implementat prin consens intre conducerea ANP si a sindicatelor centrale. Directorii din unitati si sindicatele locale au fost puse in fata lucrului implinit.

2. Telemunca( programul de formare profesionala de la domiciliu) a fost impus de catre conducerea  ANP prin consens cu conducerea centrala a sindicatelor. Directorii de unitati si sindicatele locale au fost puse in fata lucrului implinit. Desi decidentii polititi au afirmat ca somajul tehnic nu va fi impus angajatilor din structurile de aparare, ordine publica si siguranta nationala, conducatorii nostri confirma contrariu prin fel de fel de improvizatii care conduc la scaderea veniturilor salariale. In timpul formarii profesionale sporurile de antena, praf, noapte, supraveghere nu se mai acorda. In plus este ilegal ca printro decizie de director general sa modifici ceea ce este reglementat prin Hotarare de Guvern.

In toata aceasta nebunie sindicatele centrale tac,  si tac suspect de complice. Sindicalismul de cumetrie il definim ca mici gainarii pentru obtinerea de beneficii personale pentru un grup restrans( o detasare, o mutare, o imputernicire, o mutare pe o alta functie pentru 6 luni si un salariu de 50% care sa asigure o pensie nesimtita etc) in detrimentul idealurilor si intereselor generale ale tuturor membrilor de sindicat.

Sindicatele centrale ar trebui sa observe ca:

– proiectul de OMJ privind stabilirea procedurii de angajarea pentru 6 luni fara concurs e finalizat si trimis la MJ pentru aprobare din data de 26.03.2020 prin adresa nr. 36. S-a dus primul Decret al Presedintelui si tot in facere este. Se va termina situatia de urgenta si va fi neaplicabil.

– s-a emis decizia directorului general al ANP nr. 395/ 25.03.2020 privind procedura de acordare a majorarii de 75% pentru aplicarea legii 19/2020 privind acordarea zilelor libere parintilor cu copii de pana la 12 ani si ANP nici pana la data curenta nu a modificat aplicatia de salarizare ca sa se poata acorda,

– ANP a putut,  in doar cateva zile , sa proiecteze si MJ sa aprobe OMJ 1485C/08.04.2020 prin care suplimentul de hrana 12 C 1 sa fie majorat si detinutilor sa li se asigure festin culinar de Pasti cu miei, sucuri, ceapa verde, ridicii,cozonac, oua rosii etc, dar nu sunt dispusi sa creioneze o decizie, un OMJ prin care Decizia 51 a ICCJ sa fie aplicata si  politistilor de penitenciare.

– actualul program al schimburilor este ilegal, nu se asigura repausul saptamanal de 48 de ore consecutive, trebuie platit un spor de 75% ca o compensare si ca procedura de consultare pentru schimbarea programului de munca nu a fost respectara, ANP si sindicatele centrale erijandu-se in  rolul de angajatori si reprezentanti,  cand in fapt angajatorii sunt unitatile  penitenciare , pentru ca raportul juridic dintre angajat si angajator este la nivelul unitatii, penitenciarele avand personalitate juridica. ANP putea doar sa modifice programul de lucru al aparatului central , iar unitatilor subordonate doar sa le recomande, nu sa impuna.

Sunt multe exemple care ne conduc la teoria sindicalismului de cumetrie, unele sunt atat de urate ca nici nu trebuie pomenite pentru ca ar distruge in sine idealul sindical.

De aceea , sunt momente in viata in care trebuie sa te aperi si sa iti aperi organizatia sperand ca timpul va cerne neghina de grau.

Adresa Avocatul Poporului catre CCR – consultare obligatorie CES