Specialistul de clasă!

 

Zilele acestea au circulat fel de fel de zvonuri cu privire la modul și circumstanțele in care se acordă Titlul de Specialist de Clasa in sistemul penitenciar.

Toți ne amintim că acest spor a fost pe lista revendicărilor sindicale incă de la sfârșirul anului 2020 si a continuat până in prezent, intinzându-se pe mandatele a trei miniștrii ai justiției.

Inițial ordinul era foarte restrictiv in acordare, practic erau doar câteva funcții din ANP eligibile acordării și pentru aceste cazuri doar prin examen.

Pe parcursul negocierilor dintre sindicate și MJ/ANP s-a convenit ca acest spor să se extindă pentru toți angajații sistemului penitenciar , iar condițiile de acordare fiind unele de bun simț.

S- a negociat și elaborat un alt OMJ si singurele lucruri care au impiedicat acordarea până in luna Decembrie 2021 au fost:

  • Criza politică,
  • Lipsa unei OUG care să deblocheze salariile inghetate la nivelul lunii Decembrie 2020.

Intre timp jocurile politice s-au lămurit si o OUG a aparut pe 15.12.2021 care face posibilă acordarea acestui titlu de specialist de clasă.

Actorii jocurilor s-au mobilizat cu o viteză crescută parcă dorind să dovedească care vor fi primii care decid condițiile acordarii și cum lucurile nu au fost tocmai in ordine de aici a aparut zvonistica manipulatoare, care până la urmă nu face decât să facă rău și să agite in mod inutil spiritele.

Orice cunoscător de Drept știe că doar o lege penală activează retroactiv doar pentru situațiile mai favorabile, restul acționează pentru viitor, cum este și cazul OUG care face posibilă acordarea titlului de specialist de clasă.

Zvonurile că unii au vrut să acorde sporul de specialist de la 01.12.2021, iar alții s-au opus și au impus să se acorde de la 15.12.2021, fac rău sistemului in care angajații sunt si asa agitati din cauza neaplicării Legii 153/2017.

In mod real sporul pentru titlul specialist de clasa se poate acorda de la data nașterii dreptului, in speta 15.12.2021, in caz contrar nu s-ar respecta prevederile legale și Curtea de Conturi va recupera banii tot de la angajați.

Cum se va aplica acest spor.

Pentru a nu fi afectat acest spor in anul 2022, prin plata lui de la data de 15.12.2021, pentru că OUG 130/ 2021 , prin art.I stabileste că: …” incepând cu data de 01.01.2022 cuantumul brut al salariilor de bază / soldelor de functii, salarii de funcții , indemnizații de incadrare lunară de care beneficiază persoanele plătite din fonduri publice se mentin la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna Decembrie 2021″ , valoarea sporului pentru titlul de specialist de clasă a fost calculată pentru toată luna Decembrie 2021, insă acordată doar de la 15 la 31.12.2021, astfel că inghetara salariilor la nivelul lunii Decembrie 2021 nu diminuează valoarea acestui spor cu 50%, asa cum se zvoneste, in anul 2022.

Zvonurile acestea agitatoare sunt sinonime cu zvonul privind favorizarea magistratilor de către ministrul justiției prin majorarea intenționată a Valorii Sectoriale de Referința de la 465 ron la 605 ron, incepând cu luna Februarie 2022, in spatele acestor majorarii stând atragerea magistratilor de partea sa.

Si aici, ca si un cazul modului de calcul al sporului pentru titlul de specialist de clasă, ne aflăm in zona manipulării.

Cei informați stiu că de fapt nu este altceva decât punerea in aplicare a unei hotărâri definitive judecătorești a I.C.C.J. izvorâtă in urma unui proces intentat de magistrati la Curte de Apel Argeș.

Cea mai mare manipulare este atunci când folosești frânturi de adevăr si le imbraci intr-o mare minciună.

Ca să fiți in acord cu realitatea informati-vă din surse credibile si nu vă lasați prinși in jocurile de culise ale altora.

Nemultumiri sunt și vom avea, iar noi ne vom bate in razboaiele noastre, nu ale altora!

By Ionut

Lasă un răspuns