Sprijin pentru construirea, sau achizitionarea unei locuinte

Federatia Politistilor de Penitenciara, desi este recent infiintata, a readus  in agenda actuala elemente de interes pentru angajatii sistemului penitenciar.

Legislatia actualizata aduce un plus de valoare pentru statutul politistului de penitenciare , acordand niste beneficii , cu scopul fidelizarii angajatilor fata de sistem, sens in care politistului de penitenciare, care nu are o proprietare in localitatea unde isi desfasoara activitarea , i se deconteaza chiria , sau    i se da posibilitatea sa foloseasca banii alocati chirie pentru achizitionarea unei locuinte.

Aceste drepturi au creat insa o situatie de discriminare intre cei carora li se deconteaza chiria/ acorda pentru plata ratei aferente unui contract de credit pentru achizitionarea unei locuinte si cei care si-au achizitionat locuinte din bani proprii, fara sprijinul institutiei, fiind indatorati la banci pe zeci de ani.

Desi Legea 145/2019 privind Statutul politistilor de penitenciare prevede o situatie prin care se poate inlatura aceasta inechitate, pana la aceasta ora nu exista o HG de aplicare.

Dreptul acesta era prevazut si in Legea 293/2004 , insa,  nici conducerile ANP, nici conducerile federatiilor reprezentative , nu au facut nimic in acest sens mai bine de 16 ani  de cand dreptul exista in Statut.

In data de 21.08.2020, prin adresa nr. 29, ca urmare a sesizarilor multiple primite din partea membrilor de sindicat, Federatia Politistilor de Penitenciare a initiat un demers in acest sens, catre Administratia Nationala a Penitenciarelor care cuprinde doua solicitari:

1. Elaborarea proiectului de HG pentru aplicarea prevederilor art.109, alin . 1 din Legea 145/2019 privind criteriile si conditiile de sprijin pentru construirea , sau cumpararea, o singura data, in timpul carierei, a unei locuinte proprietate personala de catre functionarii publici cu statut special. Din punctul nostru de vedere, acest drept trebuie sa se aplice tuturor fpps inca de la nasterea acestui , anul 2004, pentru toti fpss care si-au cumparat locuinte , sau au contractat un credit imobiliar.

Cu privire la acest subiect ANP ne-a comunicat ca a intocmit proiectul de HG, l-a trimis la MJ pentru a-l introduce in circuitul de avizare- aprobare si, cu toate ca la data de 21. 03.2020, prin adresa nr. 26367,  a solicitat MJ sa le comunice stadiul in care se afla HG , acestia au refuzat sa raspunda pana la data curenta.

Avand in vedere ca ANP s- a achitat de partea pe care o avea in responsabilitate, vom continua demersurile la nivel de M.J.

2. Infiintarea Casei de Credit, in acord cu prevederile art. 109, alin. 4 din Legea 145/2019.

Ca urmare a solicitarii noastre ANP a infiintat un grup de lucru care sa identifice solutii viabile in acest sens.

Vom continua sa monitorizam si sa intervenim pentru aplicarea si acordarea corecta a drepturilor politistilor de penitenciare, fara discriminare.

Raspunsul ANP aici:

Raspuns solicitare FPP